Het creëren van een persoonlijke wereld: alles kan, alles mag, geen regels, alleen eigen fantasie.

Waarom alle kinderen hutten zouden moeten bouwen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hutten bouwen een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van het kind, lees hier waarom alle kinderen hutten zouden moeten bouwen!

Hutten bouwen. Wie is er niet groot mee geworden? Bij oma op zolder, met behulp van lakens, wasknijpers en stoelen. Of met takken, mos en touw in het bos? Het creëren van een persoonlijke wereld: alles kan, alles mag, geen regels, alleen eigen fantasie” Zegt Marco van de Berg, bedenker van Fantasy- Forts.com
Kinderen beleven niet alleen heel veel plezier aan hutten bouwen. Wetenschappers waaronder professor David Sobel toonden zelfs aan dat hutten bouwen belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Lees hier waarom alle kinderen hutten zouden moeten bouwen

Hutten bouwen stimuleert zelfstandigheid

Sobel onderzocht de ontwikkelingsfunctie van hutten bouwen in het leven van kinderen in verschillende culturen. Ze zijn universeel, zegt hij, gedreven door “biologische genetische aanleg” terwijl kinderen een “gevoel van eigenwaarde” ontwikkelen, los van hun ouders.

Hutten bouwen brengt kinderen in beweging

Voor de meeste ouders een herkenbaar gegeven:
TV, spelcomputer en tablet maken het soms onmogelijk om de kinderen van de bank te krijgen. Beweging is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Actieve kinderen presteren beter op school.  Hutten bouwen is een fysiek spel en kan dus de activiteit van jouw kind stimuleren.

Kinderen leren samenwerken terwijl ze spelen

Als twee of meer kinderen samen een hut bouwen, maar niet echt “samenwerken”, is de kans groot dat de hut snel instort. Het bouwen van een stevige hut vereist samenwerking tussen de bouwers, en deze vaardigheid zal hun hele leven nodig zijn.

Samen bouwen kan de band met jouw kind versterken

Dat is zeker mogelijk mits je je houdt aan één voorwaarde:
Kinderen moeten de leiding hebben. Ouders kunnen helpen met bouwen of in de hut komen maar alleen op uitnodiging.

Hutten bouwen stimuleert creativiteit en verbeelding

Met behulp van tafels, stoelen of wat dan ook maar van pas komt maken kinderen de leukste bouwwerken. Ze laten hun creativiteit erop los en de meest onwaarschijnlijke bouwwerken ontstaan. In hun eigen gecreëerde bouwwerk zijn ze piraten in het fort of misschien wel acrobaat in de circustent. De eindeloze verbeelding van kinderen maakt alles mogelijk!

Hutten geven een gevoel van veiligheid

Alle hutten hebben volgens Sobel gemeenschappelijke kenmerken: Ze zijn handgemaakt, een beetje geheimzinnig en “Je kunt naar buiten kijken, maar anderen kunnen niet naar binnen kijken.”
Ze zijn veilig – fysiek en emotioneel. “Het is jouw plek waar je alleen jij wilt zijn, observerend maar ongezien,” zegt hij.
Juist in deze onzekere corona tijd heeft jouw kind behoefte aan extra veiligheid. Het perfecte spel in quarantaine!

Kun je niet wachten om (samen met) jouw kind aan het bouwen te slaan? Kijk rond op deze website voor het moderne hutten bouwen!